Duurzaam Schildersbedrijf Starten

duurzaam schildersbedrijf starten

Hoe begint een duurzaam schildersbedrijf?

Met deze vraag startte ik in 2013 mijn nieuwe schildersbedrijf Blauw Vlas. De duurzaamheid die ik voor ogen had en al deel uitmaakt van mijn privé-leven, wilde ik graag over de breedte van mijn bedrijf doorvoeren.

Dus ik ging op zoek, vooral op internet maar ook in mijn netwerk: telefoneren, gesprekken. Zoeken naar duurzame kantoorartikelen, een duurzame bank, een duurzame webhost, duurzaam transport en duurzame kleding. Zo kwam ik er achter dat duurzaamheid eigenlijk een ander woord is voor keuze. Voor bijna alles is tegenwoordig een duurzaam alternatief en kan je er dus voor kiezen. Ik maak nu die keuze voor duurzaamheid. Omdat ik denk dat het goed is. Omdat ik denk dat het de toekomst is en omdat het kan!

Als het echter alleen maar een keuze zou zijn, waarom zijn er dan zo weinig duurzame schilders? Je zou zeggen dat het belangrijk genoeg is om op 1 of meerdere punten voor duurzaamheid te kiezen. Helaas zie ik het nog erg weinig om mij heen. Zo is het niets duurder om voor een eerlijke, groene bank te kiezen. Een die nooit bonussen heeft gekend. Het is ook niet moeilijk om wat vaker voor natuurlijke verven te kiezen. Ook gezonder voor de schilder zelf. Toch gebeurt het zo weinig.

Wat ik wel merk is dat duurzaamheid voor enkele verffabrikanten steeds belangrijker wordt. Vooral de keuze voor bio-based producten neemt toe. Dit zie ik als positieve trend. Het zal op termijn de opdrachtgevers en schildersbedrijven ook bewuster maken.

En toch wil ik graag dat het sneller gaat. Het zou zo mooi zijn als wij, schilders, deze verandering bottom-up zouden kunnen afdwingen. Gewoon door de reguliere, vervuilende verf in de winkel te laten staan. Door bij kleding te kiezen voor MVO en biologisch geproduceerde spullen. Te wisselen van bank zodat er geen financiële grappen met jouw geld worden uitgehaald.