Het Begrip Duurzaamheid

duurzaam

Het begrip Duurzaamheid

Duurzaamheid is erg actueel. Steeds meer mensen zijn zich bewust dat onze planeet ten onder gaat aan vervuiling, vernieling en verspilling, als we niet snel ingrijpen!

Eigenlijk is de mensheid heel duurzaam begonnen als het om verf gaat: Een beetje spuug en wat gekleurde aarde aan de rotswanden. Om een lang verhaal (duurzaam) in te korten is het zo dat we de afgelopen eeuwen voor de Tweede Wereldoorlog altijd al met natuurlijke verf hebben gewerkt. Maar sinds de wederopbouw daarna moest de economie in rap tempo groter worden dan de oude en huizen snel de grond uit. De plastic-industrie maakte een enorme 'boost'. Daar hebben we/ze veel rijkdom mee vergaard in de Wereldeconomie. Nu blijkt dat we zo niet door kunnen gaan, de oceaan slipt dicht met plastic en wij mensen krijgen last van het Wereldklimaat.

In Wikipedia staat duurzaamheid opgesplitst in alle diensten en producten. Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.

Over het algemeen kan ik zeggen dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is om voor een duurzame leef- en werkstijl te kiezen. Sterker, duurzame keuzes zijn vaak goedkoper en beter voor het milieu. En het is nog leuk ook, want het geeft voldoening en in ons geval kunnen we vierkant achter ons werk staan! Het korte termijn denken is dus passé.

Aan eco- en duurzame verven hing een negatief imago; droogt niet, trekt insecten aan, zwaar werken, tijdrovend, is duur etc etc. Gelukkig is dat allang niet meer. Dankzij de zichzelf telkens verbeterende technologie en niet te vergeten wij pioniers. Deze nieuwe ontwikkelingen hebben er nu aan bij gedragen dat zelfs de leveranciers van fossiele stoffen en de chemische industrie hier een zijpad in bewandelen. Zelfs Shell investeert nu in duurzame energie en in het klein zien we de etiketten van de Appie steeds groener kleuren!